Η σελίδα ενημερώνεται συνεχώς. Στη πρώτη σελίδα βλέπετε τις πρόσφατες αναρτήσεις. Για να βρείτε μια συγκεκριμένη ανάρτηση επιλέξτε κατηγορία από το μενού / ετικέτες ή κάντε αναζήτηση.

Monday 7 September 2009

Στρατηγικες Μελετης και Οργάνωση Χρόνου - Λίστα Εργασιών για το Σπιτι


Η χαρά για τη μάθηση έχει χαθεί μέσα στην καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει πολλές ώρες μαθημάτων στο σχολείο και άλλες τόσες σε φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες. Κύρια πηγή άγχους για τους γονείς είναι το διάβασμα των παιδιών. Η έλλειψη χρόνου και το φορτωμένο πρόγραμμα όλων των μελών της οικογένειας επιβαρύνουν την κατάσταση.

Η συνηθισμένη τακτική που ακολουθούμε είναι μόλις σχολάσουν και φάνε το μεσημεριανό τους να ξεφυλλίζουμε τα βιβλία των παιδιών και να τους "διαβάζουμε". Μια λύση φαινομενικά αποτελεσματική αφού έχουμε φροντίσει να γίνουν (και να ελεγχθούν) όλες οι εργασίες των παιδιών. Πώς όμως συμβάλλουμε στην ανατροφή υπεύθυνων παιδιών έτσι; Ποιοι είναι οι στόχοι τους; Πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της έλλειψης χρόνου αργότερα όταν δε θα οργανώνονται τα πάντα από τους γονείς; Οι μαθητές αποποιούνται των ευθυνών τους αφού τα πάντα έχει αναλάβει η μαμά ή ο μπαμπάς.

Πρέπει να καλλιεργήσουμε το αίσθημα της ευθύνης στα παιδιά από μικρή ηλικία. Εκείνα είναι υπεύθυνα για τις εργασίες τους. Η οργάνωση της μελέτης από τα παιδιά γίνεται σε συνεργασία με τους γονείς οι οποίοι σταδιακά συμμετέχουν όλο και λιγότερο αυξάνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι η οργάνωση της μελέτης είναι υποχρέωση τους. Μια υποχρέωση που στην αρχή φάνταζε δύσκολη ίσως και ακατόρθωτη αλλά πλέον τους βοηθάει να θέτουν και να πραγματοποιούν τους στόχους τους ως μαθητές και ως άνθρωποι.
Μία μέθοδος που ακολουθείται για την οργάνωση της μελέτης είναι η διατήρηση ημερολογίου. Σε αυτό καταγράφεται η ύλη που διδάχθηκε, διευκολύνοντας έτσι τις επαναλήψεις , και οι εργασίες για το σπίτι. Οι εργασίες ιεραρχούνται ξεκινώντας από την δυσκολότερη, αφήνοντας για το τέλος ό,τι δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο για να ολοκληρώνεται ευχάριστα η μελέτη. Σε πολλές περιπτώσεις η λίστα γράφεται στο σχολείο , οπότε ο μαθητής πρέπει μόνο να την οργανώσει, θέτοντας σε συνεργασία με τους γονείς χρονικό περιορισμό για την κάθε μια.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails