Η σελίδα ενημερώνεται συνεχώς. Στη πρώτη σελίδα βλέπετε τις πρόσφατες αναρτήσεις. Για να βρείτε μια συγκεκριμένη ανάρτηση επιλέξτε κατηγορία από το μενού / ετικέτες ή κάντε αναζήτηση.

Saturday, 13 November 2010

Οι εξετάσεις ενισχύουν την μνήμη

  

Μέχρι τώρα κυριαρχούσε η αντίληψη ότι οι εξετάσεις ήταν απλά μια μορφή αξιολόγησης της μάθησης.  Σύμφωνα με άρθρο της Science Daily έχει αποδειχτεί μέσα από πληθώρα ερευνών ότι οι εξετάσεις χρησιμεύουν όχι μόνο για να αξιολογούν τις γνώσεις των μαθητών αλλά ενισχύουν τη μνήμη.

  Γράφοντας ένα διαγώνισμα (practice test), ο μαθητής προσπαθεί να ανακαλέσει στη μνήμη του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες  να τις θυμάται και στο μέλλον. Η υπεύθυνη της έρευνας δήλωσε ότι παρόλο που έχουν γίνει εκατοντάδες έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εξετάσεων , στην ουσία γνωρίζουμε ελάχιστα.


  Η εξήγηση για την επίδραση των εξετάσεων στη μνήμη βρίσκεται στην εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών κωδικοποίησης.Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η εκμάθηση ξένης γλώσσας. Αν είχαμε να μάθουμε ότι η λέξη conservation σημαίνει διατήρηση θα επαναλαμβάναμε αυτό το ζευγάρι λέξεων μέχρι να τις μάθουμε. Αυτή η μέθοδος όμως έχει κριθεί αναποτελεσματική. 

  Για καλύτερο αποτέλεσμα θα βρίσκαμε μια λέξη-κλειδί που να μας βοηθήσει στην απομνημόνευση π.χ. κονσέρβα - η κονσέρβα διατηρεί το περιεχόμενο άρα η λέξη conservation σημαίνει διατήρηση. Η έρευνα έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι εξεταζόμενοι έβρισκαν λέξεις κλειδιά πιο εύκολα απ ότι όταν απλά μελετούσαν.'Ετσι οι ανεπίσημες εξετάσεις (practice tests) συμβάλλουν στην διαδικασία της μάθησης και απομνημόνευσης πολύ περισσότερο απ ότι νομίζαμε. 

Διαβάστε προηγούμενες αναρτήσεις για το πως μαθαίνουμε εδώ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails